top of page

Planteringsrör Bäst i Test: Så Väljer Du Rätt Planteringsrör för Dina Träd

Plantering av träd, oavsett om det är granar, tallar eller ekar, är en viktig del av att skapa en vacker och hållbar trädgård eller skogsområde.


Ett avgörande steg i denna process är att välja rätt planteringsrör eller plantrör för att ge dina träd de bästa förutsättningarna att växa och trivas.


I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av planteringsrör och besvara vanliga frågor som kan uppstå när du står inför detta viktiga köpbeslut.


Bäst i Test - KELLFRI PLANTERINGSRÖR I ALUMINIUM

Plantrör bäst i test

Plantrör Bäst i Testplantrör 51mm

Dessa planteringsrör tillverkade av slitstark plast är kända för sin hållbarhet och långvariga prestanda. De har en praktisk design med ventilationshål för optimal luftcirkulation och kommer i olika storlekar för att passa olika trädarter. Kellfri plantrör är en utmärkt investering för att skydda dina träd från skadedjur och extrema väderförhållanden.


plantrör 2024

Om du letar efter ett miljövänligare alternativ är Gårdsman planteringsrör ett utmärkt val. Dessa rör är tillverkade av aluminium och är biologiskt nedbrytbara. De erbjuder tillräckligt med skydd för unga träd och är perfekta för de som värnar om miljön.

Pottiputki PlanteringsrörPlantrör finskt

Pottiputki Planteringsrör är en innovativ lösning som kombinerar plastplantrör med en inbyggd skyddskrage för att förhindra gnagare och skadedjur från att nå trädets stam. Denna design är särskilt effektiv för att skydda granar och andra träd som är sårbara för skadedjur. Pottiputki Planteringsrören är en investering som kan spara både tid och träd i det långa loppet.Dessa tre alternativ är bland de bästa på marknaden och erbjuder olika fördelar beroende på dina specifika behov och preferenser. Innan du väljer planteringsrör är det viktigt att överväga trädets art, din plats och de väderförhållanden som är vanliga där du bor. Genom att göra en noggrann analys och välja rätt planteringsrör kan du ge dina träd de bästa möjliga förutsättningarna att trivas och växa.Varför Behöver Jag Planteringsrör?

Planteringsrör, även kända som plantrör, är cylindriska rör av olika material som används för att skydda unga trädplantor under deras tidiga tillväxtstadier. Dessa rör har flera viktiga funktioner:

 1. Skydd mot Skadedjur: Planteringsrör fungerar som en fysisk barriär som hindrar gnagare, kaniner och andra skadedjur från att gnaga på eller skada trädets stam och löv. Detta är särskilt viktigt under trädets första år när det är mest sårbart.

 2. Skydd mot Väderförhållanden: Planteringsrör kan också fungera som en sköld mot extrema väderförhållanden, såsom starka vindar och kraftigt regn, som kan skada de ömtåliga trädplantorna.

 3. Skapar ett Mikroklimat: Genom att skapa ett skyddat mikroklimat runt trädplantan, hjälper planteringsrören till att skapa optimala tillväxtförhållanden genom att minska temperaturfluktuationer och förbättra luftfuktigheten.

Hur Väljer Jag Rätt Planteringsrör?

Att välja rätt planteringsrör är avgörande för att säkerställa framgångsrik trädplantering. Här är några faktorer att tänka på när du gör ditt val:

 1. Material: Planteringsrör finns i olika material, inklusive plast och papp. Plaströr är vanligtvis mer hållbara och långlivade, medan papp kan vara ett mer miljövänligt alternativ. Valet av material beror på dina egna preferenser och behov.

 2. Storlek: Storleken på planteringsröret bör vara tillräcklig för att rymma trädets stam och låta det växa fritt under de första åren. Det är viktigt att mäta trädets diameter och höjd noggrant för att välja rätt storlek.

 3. Ventilation: Planteringsrör med ventilationshål kan vara fördelaktiga eftersom de tillåter luftcirkulation. Detta hjälper till att förhindra svamp- och mögeltillväxt inuti röret.

 4. Montering: Tänk på hur enkelt planteringsröret är att montera och ta bort. Vissa modeller har enklare installationsförfaranden än andra.

Skillnad på 51mm, 63mm och 73mm?

Skillnaden mellan planteringsrör med olika diameter, som 51 mm, 63 mm och 73 mm, ligger främst i deras användningsområden och kapacitet att skydda olika trädarter. Det finns inte nödvändigtvis ett "bäst" alternativ eftersom valet av diameter beror på den specifika trädarten och de förhållanden där du planerar att plantera trädet. Här är en översikt över skillnaderna:

51mm Planteringsrör:

 • Användning: 51 mm planteringsrör är vanligtvis lämpliga för mindre träd eller buskar, särskilt om de inte är utsatta för svåra väderförhållanden eller starka skadedjur.

 • Fördelar: De är mer kostnadseffektiva och lätthanterliga, vilket gör dem idealiska för mindre trädprojekt och träd som inte är mycket utsatta.

63mm Planteringsrör:

 • Användning: 63 mm planteringsrör är ett mångsidigt val och passar för många trädarter. De ger lite mer utrymme för trädets tillväxt och ger bättre skydd mot små gnagare och väderelement.

 • Fördelar: Denna storlek är en bra kompromiss för träd som inte är alltför stora eller krävande i skydd.

73mm Planteringsrör:

 • Användning: 73 mm planteringsrör är idealiska för större träd eller träd som behöver extra utrymme att växa under sina tidiga år. De ger en starkare och mer omfattande skyddsmiljö.

 • Fördelar: Dessa rör är särskilt användbara för träd som är mer sårbara för skadedjur och som planteras i områden med hårda väderförhållanden.


Valet av rördiameter beror på en mängd faktorer, inklusive trädets art, din geografiska plats, lokal väder och skadedjurssituationen. Om du planterar mindre träd i en mild miljö kan 51 mm planteringsrör vara tillräckliga. För mer krävande träd i en tuffare miljö kan 73 mm planteringsrör vara mer lämpliga.

Det bästa valet är det som passar bäst för ditt specifika projekt och ger dina träd de bästa möjliga förutsättningarna att överleva och trivas. Det är också viktigt att överväga din budget, eftersom större rör ofta är dyrare än mindre. En grundlig analys av dina behov och förhållanden kommer att vara avgörande för att fatta det bästa beslutet.


Viktiga Aspekter att Tänka på När du Planterar Granar

Granar är populära trädval för både trädgårdar och skogsplanteringar. När du planterar granar är det några specifika aspekter att tänka på:

 1. Rätt Tidpunkt: Plantera granar på våren eller tidig höst när marken är fuktig och temperaturen är mild. Detta ger granen tid att etablera rötter innan vintern.

 2. Planteringsdjup: Se till att plantera granen med rätt djup. Stamens bas bör vara nivå med markytan, och planteringsröret bör nå en bit över trädets topp för att ge tillräckligt med utrymme för tillväxt.

 3. Bevattning: Under det första året efter plantering är regelbunden bevattning viktig. Se till att marken runt granen hålls fuktig, men inte genomblöt.

 4. Förberedelse av Marken: Förbättra marken med kompost eller annat organiskt material för att förbättra dess näringsinnehåll och dränering.

Varför Vikten av Planteringsrör är Avgörande

Vikten av att välja rätt planteringsrör kan inte överskattas. Ett olämpligt planteringsrör kan leda till trädets misslyckande att etablera sig och trivas. Planteringsrören ger den grundläggande skyddsmiljön som unga träd behöver för att överleva och växa.


I avsaknad av planteringsrör, eller om de inte är tillräckligt starka, kan trädets stam skadas av gnagare eller andra skadedjur. Dessutom kan extrema väderförhållanden, som starka vindar eller översvämningar, allvarligt skada det unga trädet.


Sammanfattningsvis är valet av planteringsrör eller plantrör en viktig aspekt av trädplanteringen. Genom att överväga material, storlek och andra faktorer kan du ge dina trädplantor de bästa förutsättningarna att växa starka och friska. Att plantera granar och andra träd är ett långsiktigt åtagande, och med rätt planteringsrör kan du säkerställa deras framgång och skapa en frodig och vacker utomhusmiljö.

Få Goda Råd Till Din Gård

Vi hörs!

Genom att klicka på prenumerera accepterar du behandlingen av dina uppgifter.

Läs vår sekretesspolicy.

image.png
Dairy Farming

Hjälpande hand med  Finansiering?

Få hjälp med finansieringen. Öka produktionen, spara kapital och håll dig konkurrenskraftig. Utnyttja skräddarsydda lösningar för att säkerställa din långsiktiga tillväxt.

*Länken är till KREA som jämför flera olika bankers och kreditinstituts villkor. För att du ska få bästa räntan!

bottom of page