top of page

5 Populära Gula Blommor för Trädgården

Gula blommor ger en omedelbar känsla av glädje och sol till trädgården.


De lyser upp rabatter och lockar till sig pollinatörer, som bin och fjärilar.


Mest populära gula blommorna att ha i trädgården:


Solhatten är en älskad perenn i trädgården tack vare sin lättodlade natur och rikliga blomning. Den blommar från juli till september och pryder rabatten med sina stora, strålande blommor i olika nyanser av gult, orange och brons. Solhatten finns i en mängd olika sorter, vilket ger dig möjlighet att hitta den perfekta för din trädgård.


Höjd: Solhatten kan bli mellan 60 cm och 2 meter hög, beroende på sort.


Blommor: Blommorna är stora och pråliga, med en central konformad disk omgiven av kronblad. Färgen varierar från ljusgult till mörkorange, och vissa sorter har tonade kronblad eller mörka fläckar.


Bladverk: Bladverket är mörkgrönt och lansettformat, med en grov textur.


Växtplats: Solhatten trivs bäst i sol till halvskugga och behöver väldränerad jord. Den tolererar både torka och fuktig jord.


Skötsel: Solhatten är en lättskött växt som kräver minimalt med underhåll. Deadhead regelbundet för att uppmuntra till mer blomning. Gödsla en eller två gånger per säsong med en kompostblandning.


Användning: Solhatten är en perfekt blomma för rabatter, perennplanteringar och snittblommor. Den är också en bra växt för att locka till sig pollinatörer, som bin och fjärilar.

Sorter:


 • 'Goldsturm': En klassisk sort med stora, mörkorange blommor.

 • 'Herbstsonne': En senblommande sort med ljusgula blommor.

 • 'Little Goldstar': En kompakt sort med små, gula blommor.

 • 'Prairie Sun': En högväxt sort med stora, gula blommor med mörka fläckar.
Gullris är en vacker och lättskött perenn som ger en strålande gul färg till trädgården under sensommaren och hösten. Den blommar i september och oktober, och dess gyllene blommor lyser upp rabatter och lockar till sig pollinatörer. Gullris finns i en mängd olika sorter, vilket ger dig möjlighet att hitta den perfekta för din trädgård.


Höjd: Gullris kan bli mellan 30 cm och 2 meter hög, beroende på sort.


Blommor: Blommorna är små och samlade i täta klasar. Färgen varierar från ljusgult till mörkgult.


Bladverk: Bladverket är mörkgrönt och lansettformat, med en slät kant.


Växtplats: Gullris trivs bäst i sol till halvskugga och behöver väldränerad jord. Den tolererar både torka och fuktig jord.


Skötsel: Gullris är en lättskött växt som kräver minimalt med underhåll. Deadhead regelbundet för att förhindra fröspridning. Gödsla en eller två gånger per säsong med en kompostblandning.


Användning: Gullris är en perfekt blomma för rabatter, perennplanteringar och snittblommor. Den är också en bra växt för att locka till sig pollinatörer, som bin och fjärilar.


Sorter:

 • 'Golden Wings': En kompakt sort med ljusgula blommor.

 • 'Firefly': En sort med mörkgul blommor.

 • 'Little Lemon': En dvärgväxt sort med ljusgula blommor.

 • 'Solidago gigantea': En högväxt sort med stora, gyllene blommor.Ringblomma är en charmig och lättodlad ettårig blomma som ger en varm och solig känsla till trädgården. Den blommar från juni till oktober och pryder rabatten med sina vackra blommor i olika nyanser av gult, orange och brons. Ringblomma är en lättskött växt som kräver minimalt med underhåll, vilket gör den till ett perfekt val för nybörjare.


Höjd: Ringblomma kan bli mellan 20 cm och 60 cm hög, beroende på sort.


Blommor: Blommorna är stora och enkla, med kronblad som är ordnade i en ringform. Färgen varierar från ljusgult till mörkorange, och vissa sorter har dubbla blommor. Ringblommor är inte bara vackra utan har också flera användbara egenskaper. Blommorna är ätbara och kan användas i sallader, soppor och grytor. De kan också torkas och användas som krydda eller te. Ringblommor lockar också till sig pollinatörer och kan planteras bredvid grönsaks- och fruktväxter för att öka skörden.


Sorter:

 • 'Lemon Quartz': En sort med stora, citrongula blommor.

 • 'Orange King': En sort med stora, mörkoranga blommor.

 • 'Touch of Red': En sort med gula blommor med röda kanter.

 • 'Double Calendula': En sort med dubbla blommor i olika färger.Solrosen är en magnifik och ikonisk blomma som garanterat väcker uppmärksamhet i trädgården. Den blommar från juli till september och kan bli riktigt stor, med blommor som liknar solen. Solrosen finns i en mängd olika sorter, vilket ger dig möjlighet att hitta den perfekta för din trädgård.


Höjd: Solrosen kan bli mellan 60 cm och 3 meter hög, beroende på sort.


Blommor: Blommorna är stora och runda, med en central svart disk omgiven av stora, gula kronblad. Vissa sorter har hängande kronblad, medan andra har kronblad som vänder sig uppåt mot solen.


Bladverk: Bladverket är stort och mörkgrönt, med en grov textur.


Växtplats: Solrosen trivs bäst i full sol och behöver väldränerad jord. Den kräver rikligt med vatten under växtsäsongen.


Skötsel: Solrosen kräver lite mer underhåll än de andra blommorna på denna lista. Vattna den regelbundet, speciellt under torra perioder. Stödja höga sorter med en blomsterpinne för att förhindra att de viker ner. Deadhead för att uppmuntra till mer blomning.


Användning: Solrosen är en perfekt blomma som blickfång i rabatter, som avskärmning eller som snittblomma. De stora fröna är också populära att äta, antingen färska eller rostade.


Sorter:

 • 'Russian Giant': En högväxt sort med enorma blommor.

 • 'Teddy Bear': En dvärgväxt sort med små, fluffiga blommor.

 • 'Sunspot': En mellanstor sort med gula blommor med mörkbruna diskar.

 • 'Lemon Queen': En sort med citrongula blommor.Liljan är en elegant och sofistikerad perenn som tillför en touch av lyx till trädgården. Den blommar i juni och juli och producerar stora, trumpetformade blommor i en mängd olika färger, inklusive gult, orange, vitt och rött. Liljan är en populär snittblomma på grund av sin långa hållbarhet i vas.


Höjd: Liljan kan bli mellan 30 cm och 1,5 meter hög, beroende på sort.


Blommor: Blommorna är stora och trumpetformade, med sex kronblad som kan vara antingen uppåtriktade eller nedåtriktade. Färgen varierar kraftigt, med sorter i gult, orange, vitt, rött, rosa och lila. Vissa sorter har också prickar eller fläckar på kronbladen. Liljor har en stark, söt doft som attraherar pollinatörer.


Bladverk: Bladverket är smalt och lansettformat, och sitter längs hela stjälken. Färgen är oftast mörkgrön.


Växtplats: Liljan trivs bäst i full sol till halvskugga och behöver väldränerad, fuktig jord. Plantera liljelokar på hösten, så att de hinner rota sig ordentligt innan vintern.


Skötsel: Liljor kräver lite mer underhåll än de andra blommorna på denna lista. Vattna dem regelbundet, speciellt under torra perioder. Deadhead efter blomning för att förhindra fröspridning. Gödsla en gång per säsong med en kompostblandning.


 

Tips:

 • Plantera gula blommor i kombination med andra färger för att skapa en vacker och varierad rabatt.

 • Plantera gula blommor i närheten av pollinatörvänliga växter för att locka till dig bin och fjärilar.

 • Deadhead regelbundet för att uppmuntra till mer blomning.

 • Gödsla dina gula blommor regelbundet under växtsäsongen.

Få Goda Råd Till Din Gård

Vi hörs!

Genom att klicka på prenumerera accepterar du behandlingen av dina uppgifter.

Läs vår sekretesspolicy.

image.png
Dairy Farming

Hjälpande hand med  Finansiering?

Få hjälp med finansieringen. Öka produktionen, spara kapital och håll dig konkurrenskraftig. Utnyttja skräddarsydda lösningar för att säkerställa din långsiktiga tillväxt.

*Länken är till KREA som jämför flera olika bankers och kreditinstituts villkor. För att du ska få bästa räntan!